Τρίτη 20 Απριλίου 2010

"Παπα - Φώτης ο μονοχίτων, ο μονοσάνδαλος" (ΝΕΟ βιβλίο, του Στρατή Γρ. Δουμούζη).



Παπα - Φώτης
ο μονοχίτων, ο μονοσάνδαλος
του Στρατή Γρ. Δουμούζη
Καθηγητή θεολόγου
Μυτιλήνη 2010
***
Το βιβλίο περιέχει DVD 
με τη Συνέντευξη(2 ωρών) του παπα-Φώτη
στον Αντώνη Δουμούζη
το καλοκαίρι του 1996.


Καταπληκτικά εύστοχες, αληθινά χριστιανικές, γνήσια ορθόδοξες απαντήσεις και θέσεις επάνω σε μια σειρά θεμάτων, για εκείνους που έχουν ανοικτά τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής να αντιληφθούν τον πηγαίο και χειμαρρώδη λόγο του παπα-Φώτη του «δια Χριστόν σαλού», ενός «απεσταλμένου του Θεού», ενός  αγίου ανθρώπου.

 ***


Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεόμβροτος, προσπαθώντας να εξηγήσει την σαλότητα αυτή, σε μια προσπάθεια αξιολογήσεως του έγραφε: «Έχει πολλά αισθήματα άλλ' εις πρωτόγονον μορφήν, υπερβολικός ζηλωτής, ενθουσιώδης, ευγενής κατά τρόπον πρωτόγονον, ειλικρινής, ευθύς, ανιδιοτελής εις μέγαν βαθμόν, αυστηρός καλόγηρος, εκτιμάται ως φιλάνθρωπος άλλ' είναι πάντοτε ατιμέλητος, ακαταλόγιστος, εργάζεται μετά ζήλου εις τον τομέα της φιλανθρωπίας».
***
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος          5
Εισαγωγή          6
Η καταγωγή του 7
Στο Άγιο Όρος   7
Γνωριμία με τον Άγιο Σιλουανό    8
Στην ενορία του Αγίου Αντωνίου Τρίγωνα 11
Ανακαινιστής της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Πάτου       15
Η ανέγερση του Αγίου Λουκά      17
Στιγμές ανθρώπινης πικρίας         22
Στη Λεσβιακή Αγιολογία  24
Στη μέριμνα της ποιμαντικής        26
Συστατικές και παρακλητικές επιστολές του          28
Απλότητα και υποδείξεις  31
Μία γραμμένη προσφώνηση πού δεν έγινε            34
Η απόσπαση του για μια διετία σε Σινά - Ιεροσόλυμα   36
«Κατάπεμψις και επιφοίτησις του Αγίου Φωτός»    39
Προσαγορεύσεις και επικλήσεις Μητροπολιτών     40
Ακούραστος, αεικίνητος, απλός   43
Η Κοίμηση του   48
Του παπα - Φώτη «κατορθώματα...»   51
Αντί επιλόγου    55
Μερικά έγγραφα του  57
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του παπα-Φώτη από σελ. 73 έως 87
***
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Θεολόγος κ. Ευστράτιος Δουμούζης, καθηγητής του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, υιός του ημετέρου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γρηγορίου, κινούμενος από θείον ζήλον και αγάπην προς την Εκκλησίαν και τον κλήρον της, επιχειρεί να σκιαγράφηση δια του παρόντος πονήματος του την μορφήν ενός σεβαστού και ήδη μακαριστού λευΐτου της τοπικής μας Εκκλησίας του αοιδήμου Αρχιμανδρίτου π. Φωτίου Λαυριώτη.
Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης, καθ' ομολογίαν πάντων όσοι τον εγνώρισαν, έζησε και επολιτεύθη, καθ' όλον τον χρόνον της διακονίας του και της επιγείου ζωής του, οσιακώς και συνεχώς αγωνιζόμενος τον αγώνα τον καλόν.
Συγχαίρομεν τον κ. Εύστράτιον Δουμούζην, δια την αξιέπαινον αυτήν προσπάθειάν του να παρουσίαση τον οσιακόν βίον του αειμνήστου κληρικού μας π. Φωτίου, με την θερμήν εύχήν να ωφελήση τους αναγνώστας και να γίνη ο αείμνηστος π. Φώτιος ένα φωτεινό παράδειγμα προς όλους και ιδίως στους κληρικούς μας.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Μυτιλήνης ΙΑΚΩΒΟΣ Γ'
***
.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
.
«Ο εξευτελίζων και σμικρύνων εαυτόν υπό του Κυρίου σοφισθήσεται» [Αγίου Ισαάκ Ασκητικά]

Δυσκόλευoμαι να μιλήσω για τον παπα-Φώτη, γιατί φοβάμαι ότι δεν θα πω την αλήθεια γι' αυτόν. Δεν μπορώ να μεταφέρω έστω και λίγο από το μυστήριο και τη χάρη του εσωτερικού του κόσμου. Δεν σκιαγραφείς καν τη μορφή του παπα - Φώτη, ούτε αναφέροντας μερικά γνωρίσματα ή αρετές του, ούτε καταγράφοντας την ιστορία της ζωής του.
Η κάθε ενέργεια του, ο λόγος του και η συμπεριφορά του, αλλά και η ίδια η εμφάνιση του έλεγαν το ίδιο. Ήταν γνήσιος και αληθινός σε όλη του τη ζωή και σ' όλες τις εκδηλώσεις του. Ένας άνθρωπος ευρύς και απλός. Άνθρωπος πού άνηκε σ' όλους σαν αληθινός καλόγερος Αγιορείτης. Καλλιεργητής του πνευματικού λειμώνος των ψυχών τόσων ανθρώπων. Εξομολόγος κοσμικών και πολλών κληρικών. Για τον καθένα είχε να πει ένα καλό λόγο έστω και άκομψα. Πολλές φορές με ιερό ζήλο έβαζε τις φωνές για να συνετίσει ή να υποδείξει κάτι το σωστό. Με τον τρόπο του αυτό και με τον καλό του λόγο σε ενίσχυε και η κριτική του παρατήρηση ή ο έλεγχος του γινόταν δεκτός. Ήταν ένας φάρος για τους Ιερείς, γιατί τηρούσε την παράδοση στις εκκλησιαστικές τελετές και ακολουθίες. Κοντά του ένοιωθε άνετα κάθε άνθρωπος, νέος, γέρος, απλοϊκός ή μορφωμένος, πιστός ή άπιστος. Δεν άκουγες κυρίως απλές απόψεις ή γνώμες από τον παπα - Φώτη, αλλά ένοιωθες να έρχεται από την παρουσία του μια αύρα μοναχική και αγιορείτικη.
Ήταν ένας προικισμένος και ευλογημένος άνθρωπος.
Όσοι είχαν την ευλογία να γνωρίσουν τον παπα - Φώτη προσωπικά θα ανακαλέσουν στη μνήμη τους, καθώς θα διαβάζουν τις σελίδες πού ακολουθούν και τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους αναμνήσεις από τον μακαριστό ιερομόναχο.
Ο αοίδημος παπα - Φώτης κοιμήθηκε, έφυγε από τον κόσμο αυτό, αλλά ταυτόχρονα μένει και διαμένει σ' αυτόν με το λόγο του, με τη χάρη του, με το παράδειγμα του, με την απλότητα του, με την ταπεινότητα του και τη σαλότητά του.
Ελπίζω πώς όλη η προσπάθεια μου αύτη θα βοηθήσει ώστε να εμφανισθεί πληρέστερη η Γραφική μορφή του παπα - Φώτη.
Μυτιλήνη, 12 Μαρτίου 2010.
Μνήμη του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου
Στρατής Δουμούζης
.

Διεύθυνση: Λορέντζου Μαβίλη 18 Μυτιλήνη ΤΚ 81100
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510 22912

Το DVD περιέχει εκτεταμένα αποσπάσματα και από την εξόδιο ακολουθία του Γέροντα.


ΠΗΓΗ: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3342&Itemid=47

Περισσότερα για τον μακαριστό όσιο Γέροντα ΦΩΤΙΟ Λαυριώτη διαβάστε εδώ:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου